·
·
  
   

El contenido de esta página requiere una versión más reciente de Adobe Flash Player.

Obtener Adobe Flash Player

 
INICI LA PRODUCTORA PRODUCCIONS CLIENTS 3D
 
PRODUCCIONS
Inici > Produccions > Detall de la producció
 
XAVIER VINADER, PERIODISTA. CONTRA LA GUERRA BRUTA.


Per primera vegada Xavier Vinader, referent del periodisme d’investigaciķ, explica en aquest documental sobre la cara fosca i les contradiccions de la Transiciķ, la histōria que el va convertir en el primer periodista exiliat i empresonat de la Democrācia espanyola.

El periodista Xavier Vinader va ser l'emblema de la llibertat d'expressió a Espanya durant la Transició en convertir-se en el primer periodista exiliat i empresonat de la Democràcia.
Va demostrar la connexió entre la policia i els grups d'extrema dreta que atemptaven contra l'esquerra i, especialment, contra militants del moviment independentista al País Basc, i va desvetllar les interioritats de la guerra bruta. Va ser el primer a denunciar que l'Estat també matava.
L’any 1979 va publicar tres reportatges a Interviú sobre les trames parapolicials al País Basc, gràcies a les informacions de l’expolicia infiltrat Francisco Ros Frutos. Un mes després, ETA va atemptar contra dues persones, una de les quals apareixia citada als reportatges. Vinader i Frutos van ser processats per inducció a l'assassinat i col·laboració amb banda armada.
Aquest documental accedeix per primera vegada al sumari judicial del procés i descobreix documents inèdits de l'arxiu de Vinader, especialment als materials que va aportar el policia que es va infiltrar en els grups feixistes del País Basc. Investiga i explica que el periodista va ser objecte d'amenaces, d’atemptats i d’una temptativa de segrest a París, per part de mercenaris del GAL. També aporta dades inèdites sobre el funcionament de les trames terroristes feixistes a Espanya i Europa, i, sobretot, sobre la guerra bruta al País Basc. El seu procés va provocar un gran moviment de solidaritat a Espanya i Europa. De fet fet va ser el gran procés per la llibertat d'expressió a Espanya després de la mort de Franco.
Vinader i Ros Frutos van ser finalment condemnats a set anys per imprudència temerària professional amb resultat de dos assassinats. Llavors, el periodista es va exiliar a França, fins que el 1984, després d'un pacte amb el govern socialista va tornar a Espanya. Després de passar dos mesos a la presó, va ser indultat.
Va denunciar el terrorisme d’estat i l'Estat el va emprar de cap de turc per a escarmentar el periodisme d'investigació. Xavier Vinader va estar a la presó per denunciar l'embrió del GAL. Quinze anys després, un ministre, un secretari d'estat i alts comandaments de l'exèrcit i la policia van ser condemnats i empresonats per la seva vinculació al GAL.
Aquest documental, rodat a l’Estat espanyol (Barcelona, Madrid, País Basc) i a França (París i Marsella) i amb la participació d’algunes figures rellevants d'aquell període que van estar lligats als fets com Eugenio Etxebeste “Antxon” (exdirigent d’ETA), Blas Piñar (líder de Fuerza Nueva), Tasio Erkizia (militant històric del moviment abertzale i fundador d’Herri Batasuna), Txema Montero (advocat de Vinader durant el procés)i els periodistes Rafael Cid i Pepe Díaz de Cambio 16, explica la història de Vinader i aprofundeix en la cara fosca i desconeguda de la “modèlica transició” i el terrorisme d’estat.

 
 

 


 
             
 Tel.: +34 93 410 66 31
Fax: +34 93 410 95 87
 A/e: info@antartida.tv
C/ Balmes 205, 4t 1a
08006 Barcelona
Veure plànol d'ubicació
 

Inici
La Productora
Produccions
3D
Clients

 

Català
Español
English

Contacte
Mapa web

 
Facebook Youtube Twitter Flickr


Webs amigues | Enllaços útils

AVÍS LEGAL | © PORTA GASET SL

 
Puja
Puja